Dordtse panden direct sluiten na aantreffen hennepkwekerij

DORDRECHT – Vanaf 1 januari 2016 wordt harder opgetreden tegen de illegale hennepteelt in Dordtse panden. Vanaf dat moment zal burgemeester drs. A.A.M. Brok woningen en andere panden sluiten, soms ook zonder waarschuwing vooraf.

Aantal ontmantelde hennepkwekerijen in Dordrecht
2012 : 55 hennepkwekerijen
2013 : 61 hennepkwekerijen
2014 : 99 hennepkwekerijen

De opsporing van hennepkwekerijen is de afgelopen jaren geïntensiveerd.
Hennepkwekerijen zijn in het algemeen brandgevaarlijk, leveren overlast op voor de omgeving en trekken criminele personen aan. Hier wordt al strafrechtelijk tegen opgetreden. De kwekerijen worden opgerold en verdachten vervolgd. Dit heeft nog niet het gewenste effect. Daarom zal de burgemeester harder optreden tegen aangetroffen hennepkwekerijen door het pand tijdelijk te sluiten. De sluiting zorgt ervoor dat gevaarlijke situaties worden beëindigd en er geen nieuwe hennepkwekerij kan worden ingericht. Ook zal de sluiting een afschrikkende werking hebben naar eigenaren en huurders van panden.
Burgemeester Brok heeft reeds in 2014 en 2015 een aantal malen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om woningen te sluiten na het aantreffen van hennep. Vanaf 2016 zal dit bij iedere aangetroffen kwekerij gebeuren. De sluitingen passen in het strengere handhavingsbeleid van de gemeente Dordrecht sinds 2010…