Geen sinterklaasintocht in Dordrecht ???

Geen sinterklaasintocht in Dordrecht ???
Intocht Sint Dordt onzeker door discussie Zwarte Piet

De Sinterklaasintocht in Dordrecht gaat mogelijk niet door vanwege de discussie over Zwarte Piet.
Als de traditionele Zwarte Piet kort voor de intocht verboden zou worden door de Raad van State, dan overweegt de Stichting Sint Nicolaas Dordrecht om zowel de intocht als de bijbehorende televisieuitzendingen op RTV Dordrecht af te blazen.
Chris Hoogerwaard, die al sinds 2008 voor Sinterklaas speelt in Dordrecht, zegt namens de stichting: “We hebben ervoor gekozen om de Zwarte Pieten ondanks de discussie ook dit jaar weer gewoon bruin te laten zijn. We betreuren het dat mensen zich gekwetst voelen door het fenomeen Zwarte Piet, maar wij vinden het een belangrijk onderdeel van onze volkscultuur. Pieten zijn zwart of bruin door het klimmen door schoorstenen. En die schoorstenen zijn nu eenmaal niet paars.”
Praktische problemen
Niet alleen vanwege principiële redenen overweegt de stichting bij een verbod om de intocht en het tv-programma af te blazen, er zijn ook praktische problemen. Hoogerwaard: “We zijn al sinds februari bezig met het voorbereiden van het televisieprogramma en beginnen deze maand met de opnamen. En daarin zijn de Pieten gewoon bruin. En als dan in november besloten wordt dat het niet meer mag, dan kunnen we ook het programma niet meer uitzenden.”

Op de vraag of het afblazen van de intocht niet zielig zou zijn voor de Dordtse kinderen, antwoordt Hoogerwaard: “Dan moet je niet bij ons zijn, maar die mensen die willen dat Zwarte Piet van het toneel verdwijnt.”

Rechter
De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, wil nog voor de verjaardag van Sinterklaas met een uitspraak komen over Zwarte Piet. Eerder oordeelde een Amsterdamse rechter dat de vergunning voor de intocht in Amsterdam in 2013 onterecht was afgegeven omdat Zwarte Piet een negatief stereotype is.

De rechtzaak was aangespannen door een groep actievoerders.

Deze digitale foto blijft eigendom van FOTOPERSBURO BUSINK. Wij hanteren de voorwaarden van het N.V.F. en N.V.J. Gebruik van deze foto impliceert dat u bekend bent  en akkoord gaat met deze voorwaarden bij publicatie.
EB/ETIENNE BUSINK