GenX debat in Dordtse gemeenteraad – Wat je er niet in stopt, hoef je er ook niet uit te halen.

DORDRECHT – Op dinsdagavond 29 augustus 2017 ging in de Johan de Witt zaal van het stadskantoor de Dordtse gemeenteraad in debat over de GenX problematiek in het drinkwater.

De actievoerders tegen GenX, Philp Elzerman en Robin Koopman, kregen ieder vijf minuten om de raad toe te spreken.
In zijn betoog stelde Philp Elzerman de gemeente, als grootaandeelhouder van drinkwaterbedrijf Evides, mede verantwoordelijk voor de escalatie rondom de GenX problematiek en vroeg de gemeente om duidelijkheid te geven aan de burgers.
Robin Koopmans eiste in zijn betoog een verbod op het lozen van GenX in de rivier, dat er een onderzoek komt naar de mogelijkheid GenX in tanks op te slaan en dat de verspreiding van GenX via de lucht op termijn stopt. Hij wijst de raad op het feit dat in Amerika het lozen van GenX in de rivier per 30 juni 2017 is gestopt en dat het afvalwater in tanks wordt opgevangen.
Als laatste hield hij de raad voor, dat ruim 12.000 mensen hebben getekend om het lozen van GenX in de rivier te stoppen.

Hierna ging de raad in debat over het onderwerp.
Daarin werd onder meer aangevoerd, dat er een effectieve methode is om GenX uit het afvalwater te halen, maar dat Chemours kiest voor de goedkopere koolstoffiltering. Opgemerkt werd, dat nu de waterbedrijven het probleem moeten oplossen, omdat GenX door de lozingen van Chemours alsnog in het rivierwater terecht komt, wat de omgekeerde wereld is.
In het debat voerde GroenLinks aan, dat wat je niet in het water stopt, er ook niet uit hoeft te halen.
Het debat duurde ruim vijf kwartier.

Deze digitale foto blijft eigendom van FOTOPERSBURO BUSINK. Wij hanteren de voorwaarden van het N.V.F. en N.V.J. Gebruik van deze foto impliceert dat u bekend bent en akkoord gaat met deze voorwaarden bij publicatie.EB/ETIENNE BUSINK