Start onderzoek behandeling Paardenkastanjebloedingsziekte in Dordrecht.

DORDRECHT – Op donderdag 8 juni 2017 gaf wethouder Rinette Reynvaan bij café Wilhelminaboom aan de Rijksstraatweg in Dordrecht het startschot voor een onderzoek naar meerdere behandelmethoden tegen de paardenkastanjebloedingsziekte.

In de omgeving van het café staan meerdere oude paardenkastanjebomen die getroffen zijn door de ziekte. De ziekte (bacterie) is herkenbaar aan de roestbruine vochtige plekken op de bast van de boom, die ‘bloeden’ met een stroperige vloeistof.

De ziekte heeft zich inmiddels over heel Nederland verspreid en er wordt intensief onderzoek naar gedaan door verschillende universiteiten, waaronder die van Wageningen en Bologna (Italië).

In Dordrecht probeert men de zieke bomen te genezen met meerdere behandelmethoden.
Eén daarvan is de behandeling met warmte op plaatsen waar de ziekte zich laat zien.

Bij de methode, waar de wethouder symbolisch het startschot gaf, wordt de boom geïnjecteerd met de werkzame stof van knoflook, Allicine. De stof wordt op verschillende punten geïnjecteerd in de stam van de boom en de boomsappen transporteren die verder in de boom. Het is de bedoeling dat de werkzame stof de bacterie doodt die de ziekte veroorzaakt en de boom zich kan herstellen.

Of deze methode het gewenste resultaat oplevert, moet uit verder onderzoek blijken.
Allicine, als werkzame stof, heeft namelijk een te korte effectieve werkingstijd, om aan de minimale vereiste behandeltijd te komen om de boom te genezen. Onderzoekers hebben echter een methode gevonden de effectieve werkingstijd van Allicine zodanig te beïnvloeden, dat men nu in theorie wel aan de minimale behandeltijd kan voldoen.

Proefondervindelijk zal nu uit verder onderzoek moeten blijken of men in staat is met de huidige methoden de bacterie, die de paardenkastanjebloedingsziekte veroorzaakt, effectief te bestrijden.

Wethouder Reynvaan vindt het in ieder geval de moeite waard een poging te doen de paardenkastanjebomen aan de Rijksstraatweg te behouden.

Deze digitale foto blijft eigendom van FOTOPERSBURO BUSINK. Wij hanteren de voorwaarden van het N.V.F. en N.V.J. Gebruik van deze foto impliceert dat u bekend bent en akkoord gaat met deze voorwaarden bij publicatie.EB/ETIENNE BUSINK