VIDEO – Bronzen Erepenning voor Dordtenaren Nanne Bijlsma en Sem van Zweeden.

DORDRECHT – Op vrijdag 1 september 2017 heeft burgemeester P.A.C.M. van der Velden op het Stadhuis van Dordrecht een bronzen erepenning uitgereikt aan een tweetal jongeren uit Dordrecht voor hun moedige optreden op 12 februari van dit jaar waarbij zij een mede-inwoonster van een wisse dood hebben gered. Beide jongens waren ten tijde van het voorval 19 jaar.

Op zondag 12 februari rond 19.00 uur bevindt zich een vrouw op het spoor ter hoogte van de Zuidendijk. Nanne Bijlsma is dan op zijn fiets onderweg naar zijn vriendin en ziet de vrouw. Hij twijfelt geen moment en weet haar van het spoor te trekken. Kort daarna passeert een trein. Vervolgens belt hij 112 en houdt pizzakoerier Sem van Zweeden aan, die hij verzoekt hulp te bieden. Ondertussen nadert een volgende trein en de vrouw gaat opnieuw het spoor op. Beide jongens helpen vervolgens de inmiddels gearriveerde politiemedewerkers om de vrouw, die zich hevig verzet, van het spoor te verwijderen.
Erepenning voor Menschlievend Hulpbetoon
Deze Erepenning is een Koninklijke Onderscheiding en is, na de Militaire Willems-Orde, de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding. De onderscheiding wordt verleend aan ‘hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering’. De onderscheiding bestaat uit een Koninklijke kroon, waaraan een ovalen penning is bevestigd. Aan de voorzijde staat de Griekse godin Charitas afgebeeld, die naastenliefde verbeeld en aan de and staan de woorden ‘Voor menschlievend hulpbetoon’. Aan de achterzijde wordt de naam van de gedecoreerde vermeld na de woorden ‘de Koning aan’.

Deze digitale foto blijft eigendom van FOTOPERSBURO BUSINK. Wij hanteren de voorwaarden van het N.V.F. en N.V.J. Gebruik van deze foto impliceert dat u bekend bent en akkoord gaat met deze voorwaarden bij publicatie.
EB/ETIENNE BUSINK